Gasztro

Ünnepi málnás-mákos gyümölcskenyér

ünnepi_málnás_mákos_gyümölcskenyér_cover

Az ablakokban fényesen csillogó izzósorok, a szekrény mélyén türelmetlenül mocorgó ünnepi díszek és az üzletekben hömpölygő emberek sokasága mind azt jelzik: hamarosan itt a karácsony. Advent második vasárnapján úgy döntöttem, hogy egy gyümölcskenyeret készítek az ünnepre való hangolódás jegyében. Fő alapanyagként a málnát választottam és már a bejgli-szezonra készülve a mákot is felvettem a hozzávalók listájára. Ezt a kombinációt kevés citromhéjjal és pár csepp vanília aromával egészítettem ki, melyek bár csak kis arányban kerültek bele a receptbe, illatuk és ízük  már a karácsony hangulatát idézi…

Hozzávalók:

  • 250 g teljes kiőrlésű liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 200 g cukor
  • 1 csipet só
  • 250 ml tej
  • 4 tojás
  • 1 citrom héja
  • fél teáskanál vanília aroma
  • 100 ml napraforgóolaj
  • 2 evőkanál darált mák
  • 250 g málna
  • málnalekvár a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb tálban összekeverem a lisztet, a sütőport és a sót, egy másik tálban pedig a tejet, a tojást, a citromhéjat, a vanília aromát, a cukrot az olajat és a mákot. A tojásos masszát a száraz hozzávalókhoz öntöm, majd az egészet egynemű tésztává keverem.
  2. A málnadarabokat megforgatom egy kis lisztben majd a tésztába szórom. Egy kevés málnát félreteszek a díszítéshez.
  3. A tésztát egy gyümölcskenyér formába öntöm, és kb. 225 fokon 40 percig sütöm (Akkor jó mikor a közepébe beleszúrt fokpiszkálóra már nem ragad nyers tészta).
  4. Az elkészült gyümölcskenyeret málnával és ízlés szerint lekvárral tálalom.

Málnás-mákos gyümöcskenyér

Jó étvágyat!

ÁFONYÁS-VANÍLIÁS GYÜMÖLCSKENYÉR FEHÉRCSOKOLÁDÉ MÁZZAL