Az ablakokban fényesen csillogó izzósorok, a szekrény mélyén türelmetlenül mocorgó ünnepi díszek és az üzletekben hömpölygő emberek sokasága mind azt jelzik: hamarosan itt a karácsony. Advent második vasárnapján úgy döntöttem, hogy egy gyümölcskenyeret készítek az ünnepre való hangolódás jegyében. Fő alapanyagként a málnát választottam és már a bejgli-szezonra készülve a mákot is felvettem a hozzávalók listájára. Ezt a kombinációt kevés citromhéjjal és pár csepp vanília aromával egészítettem ki, melyek bár csak kis arányban kerültek bele a receptbe, illatuk és ízük már a karácsony hangulatát idézi…
Hozzávalók:
- 250 g teljes kiőrlésű liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 200 g cukor
- 1 csipet só
- 250 ml tej
- 4 tojás
- 1 citrom héja
- fél teáskanál vanília aroma
- 100 ml napraforgóolaj
- 2 evőkanál darált mák
- 250 g málna
- málnalekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
- Egy nagyobb tálban összekeverem a lisztet, a sütőport és a sót, egy másik tálban pedig a tejet, a tojást, a citromhéjat, a vanília aromát, a cukrot az olajat és a mákot. A tojásos masszát a száraz hozzávalókhoz öntöm, majd az egészet egynemű tésztává keverem.
- A málnadarabokat megforgatom egy kis lisztben majd a tésztába szórom. Egy kevés málnát félreteszek a díszítéshez.
- A tésztát egy gyümölcskenyér formába öntöm, és kb. 225 fokon 40 percig sütöm (Akkor jó mikor a közepébe beleszúrt fokpiszkálóra már nem ragad nyers tészta).
- Az elkészült gyümölcskenyeret málnával és ízlés szerint lekvárral tálalom.