Gasztro

Áfonyás-vaníliás gyümölcskenyér fehércsokoládé mázzal

afonyas-vanilias-gyumolcskenyer2

A desszertes kísérletezéseimet ismét egy gyümölcsös édesség receptjével folytattam, a fő alapanyag ezúttal a világszerte népszerű és desszertekhez gyakran használt áfonya lett. Az áfonyát a citrom és a vanília erőteljes ízével kombináltam egy gyümölcskenyérben, melynek piskótáját görög joghurttal készítettem el, amitől nagyon finom és lágy lett. A végeredményt olvasztott fehércsokoládéval öntöttem le, ami jól harmonizál az áfonyával és kiválóan egyensúlyozza a piskótában lévő citromhéj kissé kesernyés ízét. Lássuk a hozzávalókat:

Hozzávalók:

  • 25 dkg porcukor
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 30 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 30 dkg natúr görög joghurt
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 3 nagy tojás
  • 1 evőkanál citromlé
  • fél evőkanál zabliszt
  • 30 dkg áfonya
  • 1 dl étolaj
  • 1 tábla fehércsokoládé

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb edényben összekeverem a lisztet, a sütőport majd hozzáöntöm a citromhéj és a porcukor keverékét.
  2. Egy másik edényben egy kézi habverővel összekeverem a tojást a görög joghurttal, a vanília aromával, a citromlével és az étolajjal, majd hozzáöntöm a lisztes keverékhez.
  3. Az áfonyát összekeverem fél evőkanál liszttel majd beleöntöm a tésztába.
  4. A piskótatésztát egy kivajazott, lisztezett püspökkenyér (vagy bármilyen hosszúkás nagyjából 30x10x6 cm méretű) formába öntöm és egy kanállal egyenletesen eloszlatom.
  5. Kb. 180 fokon 45-50 percig sütöm, amíg a teteje aranybarnára sül. Érdemes tűpróbát végezni, ha egy hosszú fogpiszkálót a piskóta közepébe dugunk és nem ragad rá tészta, akkor a közepe is készre sült.
  6. A fehércsokoládét gőz felett megolvasztom, majd később a kihűlt gyümölcskenyér tetejére öntöm.
  7. A gyümölcskenyér befóliázva vagy dobozban szobahőmérsékleten tárolva 3-4 napig is megőrzi minőségét.
  8. A gyümölcskenyeret mandulaszeletekkel és citromkarikákkal díszítem.

afonyas-vanilias-gyumolcskenyer1

Jó étvágyat!