Ezt a receptet a múlt heti olaszországi utazásom ihlette na és persze az, hogy így a nyár kellős közepén csak valami könnyed ebédre vágyik az ember. Így esett a választásom a tonhalra mint fő alapanyag, amit ezúttal majonézbe forgatva ízesítettem meg. A tonhalnak rengeteg fajtája van, a világ szinte minden óceánjában és tengerében megtalálható. A tonhal húsa világosrózsaszínes, pirosas, de minél magasabb az olajtartalma, annál sötétebb a hús, amely egyébként magnéziumot, B vitaminokat és omega 3 zsírsavat is tartalmaz. Ezeknek az egészséges zsíroknak a fogyasztása csökkenti a szív -és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, de emellett a tonhal egyes kutatások szerint a jó közérzetünk fenntartását is elősegítheti, érdemes tehát minél többször az étrendünkbe iktatni. Köretként néhány a szezonra igazán jellemző zöldséget választottam, amelyek ilyenkor könnyen beszerezhetők és nemcsak egészségesek, de az élénk színeiknek köszönhetően nagyon jól mutatnak a tányéron a tonhal társaságában. Ilyen melegben nem a legjobb elfoglaltság a tűzhely mellett sokat időzni, ezért az egyszerűség kedvéért az egészet tepsiben sütöttem meg. Miután a hozzávalókat a tepsibe halmozzuk, egy fél órára nyugodtan hátradőlhetünk amíg a finom illatok bejárják a konyhát és a zöldségek olyan könnyedén és gyönyörűen sülnek meg mintha leszedésük óta csak ezt a pillanatot várták volna…
Hozzávalók:
- 2×160 g tonhaltörzs konzerv
- 3 evőkanál majonéz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagyobb méretű padlizsán
- 2 darab sárga kaliforniai paprika
- 2 darab piros kaliforniai paprika
- 3 szál újhagyma
- 1 fél kígyóuborka
- 10 darab koktélparadicsom
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A zöldségeket megmosom, majd egy közepes méretű tepsibe 1 evőkanál olajat csurgatok. A padlizsánt felkarikázom és a tepsi aljába helyezem. A végéből néhány kockát félreteszek a tetejére is. A piros és a sárga kaliforniai paprikát tetszőleges méretű darabokra aprítom és vegyesen rászóróm a padlizsánkarikák tetejére, majd a kígyóuborkát és az újhagymát is felaprítom és a tepsibe halmozom.
- A tonhalkonzerveket egy kisebb tálba öntöm és 2 evőkanál majonézzel összekeverem majd egyenletesen rákanalazom a zöldségágyra.
- A tetejét pár csipet sóval és borssal ízesítem és egy evőkanálnyi majonézt a tetejére csepegtetek.
- Végül a koktélparadicsomokat rászóróm az étel tetejére, 1 evőkanál olívaolajat csurgatok az egészre és kb. 180 fokon 25-30 perc alatt megsütöm míg a zöldségek szépen megpuhulnak a saját levükben sülve, a tonhal pedig kicsit megpirul a tetején.