Gasztro

Vajban sült tengeri halfilé fokhagymás sajtmártással

vajbansult_halfile

A mai gasztro poszt főszereplője a hal, amihez először is készítettem egy hal fűszerkeveréket, majd vajban sütöttem meg a keverékben megforgatott filéket. A halat kukoricás rizzsel tálaltam, végül pedig egy petrezselymes, fokhagymás sajszósszal öntöttem le a végeredményt. Az ízek összhangja kiválóra sikerült, bátran kijelenthetjük, hogy ez a halétel egy ünnepi asztalon is megállná a helyét.
Lássuk a receptet 4 főre!

Hozzávalók a halfiléhez:

  • 1 kg tengeri halfilé
  • 200 g vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj

Hozzávalók a hal fűszerkeverékhez:

  • 2 teáskanál szárított petrezselyem
  • 2 csipet kakukkfű
  • 2 csipet majoránna
  • 1 teáskanál szárított metélőhagyma
  • 1 őrölt babérlevél
  • 1 csipetnyi szárított, reszelt citromhéj
  • só, bors ízlés szerint

Hozzávalók a sajtmártáshoz:

  • 20 dkg reszelt trappista vagy ementáli sajt
  • 5 dkg vaj
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál liszt
  • só ízlés szerint
  • 2 csipet szárított petrezselyem

Elkészítés:

  1. A tengeri halfilét közepes darabokra szeletelem. A fűszerkeverék hozzávalóit összekeverem majd hozzáadok a keverékhez 1 evőkanál olívaolajat. A halfiléket egyenként beleforgatom a fűszerkeverékbe.
  2. Egy serpenyőben felforrósítok 1 evőkanál olívaolajat, majd hozzáadom a vajat. Amikor a vaj felolvadt, a halfilék mindkét oldalát megsütöm. A halfilék néhány perc alatt készre sülnek.
  3. A sajtmártáshoz a lisztet és a tejet csomómentesre keverem. A vajat egy kis edényben felforrósítom és hozzáadom a keveréket. Ezután hozzáadom a főzőtejszínt, a sót és a petrezselymet majd felforralom a mártást. Leveszem a tűzről és beleforgatom a reszelt sajtot.
  4. Köretként kukoricás riszt készítettem, a díszítéshez pedig szárított petrezselymet használtam.

Jó étvágyat!