A mai gasztro poszt főszereplője a hal, amihez először is készítettem egy hal fűszerkeveréket, majd vajban sütöttem meg a keverékben megforgatott filéket. A halat kukoricás rizzsel tálaltam, végül pedig egy petrezselymes, fokhagymás sajszósszal öntöttem le a végeredményt. Az ízek összhangja kiválóra sikerült, bátran kijelenthetjük, hogy ez a halétel egy ünnepi asztalon is megállná a helyét.
Lássuk a receptet 4 főre!
Hozzávalók a halfiléhez:
- 1 kg tengeri halfilé
- 200 g vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
Hozzávalók a hal fűszerkeverékhez:
- 2 teáskanál szárított petrezselyem
- 2 csipet kakukkfű
- 2 csipet majoránna
- 1 teáskanál szárított metélőhagyma
- 1 őrölt babérlevél
- 1 csipetnyi szárított, reszelt citromhéj
- só, bors ízlés szerint
Hozzávalók a sajtmártáshoz:
- 20 dkg reszelt trappista vagy ementáli sajt
- 5 dkg vaj
- 2 gerezd reszelt fokhagyma
- 1 dl főzőtejszín
- 2 dl tej
- 2 evőkanál liszt
- só ízlés szerint
- 2 csipet szárított petrezselyem
Elkészítés:
- A tengeri halfilét közepes darabokra szeletelem. A fűszerkeverék hozzávalóit összekeverem majd hozzáadok a keverékhez 1 evőkanál olívaolajat. A halfiléket egyenként beleforgatom a fűszerkeverékbe.
- Egy serpenyőben felforrósítok 1 evőkanál olívaolajat, majd hozzáadom a vajat. Amikor a vaj felolvadt, a halfilék mindkét oldalát megsütöm. A halfilék néhány perc alatt készre sülnek.
- A sajtmártáshoz a lisztet és a tejet csomómentesre keverem. A vajat egy kis edényben felforrósítom és hozzáadom a keveréket. Ezután hozzáadom a főzőtejszínt, a sót és a petrezselymet majd felforralom a mártást. Leveszem a tűzről és beleforgatom a reszelt sajtot.
- Köretként kukoricás riszt készítettem, a díszítéshez pedig szárított petrezselymet használtam.