Most próbáltam először garnélás ételt főzni és nem csalódtam. A garnélarákot többféle méretben lehet megvásárolni, lehet például páncélban, fejjel együtt is kapni, de én a gyorsabb elkészíthetőség miatt most a pucolást nem igénylő fagyasztott koktélrákot választottam a recept fő alapanyagául. Bár hazánkban viszonylag ritkán kerül az asztalra, érdemes gyakrabban fogyasztani különösen a téli hónapokban, hiszen remek B-vitamin és ásványianyag-forrás, emellett cinkben is gazdag, amely erősíti az immunrendszert. A garnélát egy ízletes fokhagymás-zöldséges mártásban főztem meg és olasz kagylótésztával tálaltam.
Hozzávalók (kb. 5 adag):
- 500 g koktélrák (kiolvasztva)
- 500 g kagylótészta
- 0,5 dl olívaolaj
- 100 g vaj
- 6 gerezd zúzott fokhagyma
- 300 g sűrített paradicsom
- 1 db piros és 1 db sárga kaliforniai paprika kockákra vágva
- 1 szál zöldhagyma felkarikázva
- 1 fél fej brokkoli feldarabolva
- 1 dl fehérbor
- 1 dl tejszín
- friss petrezselyemlevél
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Egy wokban az olívaolajat felforrósítom, majd hozzáadom a vajat. Mikor a vaj elolvadt, hozzáadom a feldarabolt zöldségeket és az összezúzott fokhagymát.
- Miután a zöldségek pár perc alatt kissé megpárolódnak, belekeverem a sűrített paradicsomot és hozzáöntök 1 dl fehérbort. Kb. 5 percig főzöm tovább.
- Eközben a kagylótésztát is felteszem főni enyhén sós vízben (pár csipet) és időnként megkeverve a csomagoláson jelzett ideig főzőm (kb. 12 perc).
- Ezután a koktélrákot beleöntöm a zöldséges mártásba és az egészet összeforgatom. Amint újra felforrt, hozzáadom a tejszínt is. Sóval, borssal ízesítem majd további 10 percig főzőm, amíg a mártás krémes állagú lesz.
- Az időközben elkészült tésztát a mártásba keverem. Tálaláskor megszóróm friss petrezselyemlevéllel.
Jó étvágyat!