Gasztro

Wokban sült zöldséges koktélrák kagylótésztával

wokban_koktelrak_kagylotesztaval_cover

Most próbáltam először garnélás ételt főzni és nem csalódtam. A garnélarákot többféle méretben lehet megvásárolni, lehet például páncélban, fejjel együtt is kapni, de én a gyorsabb elkészíthetőség miatt most a pucolást nem igénylő fagyasztott koktélrákot választottam a recept fő alapanyagául. Bár hazánkban viszonylag ritkán kerül az asztalra, érdemes gyakrabban fogyasztani különösen a téli hónapokban, hiszen remek B-vitamin és ásványianyag-forrás, emellett cinkben is gazdag, amely erősíti az immunrendszert. A garnélát egy ízletes fokhagymás-zöldséges mártásban főztem meg és olasz kagylótésztával tálaltam.

Hozzávalók (kb. 5 adag):

  • 500 g koktélrák (kiolvasztva)
  • 500 g kagylótészta
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 100 g vaj
  • 6 gerezd zúzott fokhagyma
  • 300 g sűrített paradicsom
  • 1 db piros és 1 db sárga kaliforniai paprika kockákra vágva
  • 1 szál zöldhagyma felkarikázva
  • 1 fél fej brokkoli feldarabolva
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl tejszín
  • friss petrezselyemlevél
  • só, bors ízlés szerint

wokban_koktelrak_kagylo_keszulet

Elkészítés:

  1. Egy wokban az olívaolajat felforrósítom, majd hozzáadom a vajat. Mikor a vaj elolvadt, hozzáadom a feldarabolt zöldségeket és az összezúzott fokhagymát.
  2. Miután a zöldségek pár perc alatt kissé megpárolódnak, belekeverem a sűrített paradicsomot és hozzáöntök 1 dl fehérbort. Kb. 5 percig főzöm tovább.
  3. Eközben a kagylótésztát is felteszem főni enyhén sós vízben (pár csipet) és időnként megkeverve a csomagoláson jelzett ideig főzőm (kb. 12 perc).
  4. Ezután a koktélrákot beleöntöm a zöldséges mártásba és az egészet összeforgatom. Amint újra felforrt, hozzáadom a tejszínt is. Sóval, borssal ízesítem majd további 10 percig főzőm, amíg a mártás krémes állagú lesz.
  5. Az időközben elkészült tésztát a mártásba keverem. Tálaláskor megszóróm friss petrezselyemlevéllel.

Jó étvágyat!