Még a cseresznyeszezon kellős közepén, június végén készítettem el a most bemutatásra kerülő desszert-receptet. A friss, mélypiros, ropogós cseresznye azon kívül, hogy kiváló édesség alapanyag, fogyasztásának számos egészségügyi előnye ismert. Vesetisztító, vértisztító hatása van, elősegíti a fogak és a csontok épségét, ezenkívül káliumtartalma jó hatással van az izomműködésünkre és a normál vérnyomás fenntartására is. Saját termesztésű gyümölcsöt használtam a recept elkészítéséhez, a frissen szedett finom cseresznyeszemeket vaníliapudinggal és egy citromos tésztával kombináltam, ami tökéletes nyári ízharmóniát eredményezett. Lássuk a hozzávalókat!
Hozzávalók:
- cseresznye ízlés szerint
- 12 dkg margarin
- 25 dkg liszt
- 20 g tejföl
- 5 dkg barna nádcukor
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 közepes citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 3 evőkanál barna nádcukor
Elkészítés:
- A cseresznyét megmosom majd kimagozom. Ezután a margarint, a lisztet, a tejfölt, az 5 dkg barnacukrot, a tojássárgáját, a sütőport, a vaníliás cukrot és a citromhéjat tésztává gyúrom, majd kinyújtom és a kivajazott, lisztezett sütőformát kibélelem vele (én egy kör alakú kerámia piteformát használtam).
- Ezután elkészítem a tölteléket: A vaníliás pudingport a csomagoláson leírtak szerint 4 dl tejjel készítem el ízlés szerint cukrozva (kb. 3 evőkanál), majd a tésztára simítom amíg még meleg (így könnyebben rásimítható).
- A kimagozott cseresznyét a lyukas felével lefelé egyenletesen a pudingba dobálom.
- Kb 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Langyosan a legfinomabb!