Gasztro

Svéd hagymás-mustáros húsgolyók

svéd_mustáros_húsgolyó_cover

A mai bejegyzésben a legjobb svéd húsgolyó receptjét mutatom be, ami ráadásul fél óra alatt elkészíthető! A csirkét meguntam egy kis időre, ezért egy hirtelen ihlettől vezérelve döntöttem a darált sertés vagy marhahús hús mellett mint fő alapanyag. Így jött a fasírt ötlete, amit egy szál újhagymával, petrezselyemmel és egy nagyon ízletes, krémes mustáros szósszal dobtam fel. A titok tulajdonképpen az, hogy a húsgolyók az olajban pirítás után, egy mustáros szószban sülnek készre, amitől egy különleges ízzel gazdagodnak. A recepthez nem árt ha van otthon marhahús alaplé. Hát igen, ez nyilván nem lesz csak úgy elfekvőben egy átlagos konyhában… A gyorsaságot és egy kicsit költséghatékonyabb módszert választva ez alkalommal én egy Knorr levesalapot használtam. Lássuk a hozzávalókat 20 db kicsi, gusztusos húsgolyóhoz és a mustáros szószhoz!

Hozzávalók:

  • 500 g darált sertés vagy marhahús
  • 1 evőkanál Dijoni mustár
  • 100 g vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál szárított vagy apróra vágott friss petrezselyemlevél
  • 1 teáskanál szerecsendió
  • 1 szál újhagyma
  • 2 teáskanál fokhagymagranulátum
  • 1 tojás
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 500 ml marhahús alaplé (én az egyszerűség kedvéért Knorr marha levesalapot használtam)
  • 200 ml tejszín
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy közepes méretű edényben összegyúrom a darált hús, a petrezselyem, a szerecsendió, az apróra vágott hagyma, a fokhagymagranulátum, a tojás és pár csipet só valamint bors keverékét, majd 20 kisebb méretű húsgolyót formázok a masszából.
  2. Egy nagyobb serpenyőben felhevítek kb. 6 evőkanál olívaolajat, majd a húsgolyók minden oldalát pirulásig sütöm folyamatosan forgatva őket a forró olajban (lásd a fenti képen). Ezután félreteszem a golyókat egy papírra, hogy az olaj kicsit lecsöpögjön róluk.
  3. Hozzáadom a vajat és a lisztet az olajhoz és összekeverem. Ezután hozzáadom a marhahús alaplevet, a tejszínt és a mustárt, majd egyneművé keverem az egészet. Ízlés szerint sózok, borsozok, végül hozzáadom a húsgolyókat és néhány percig főzöm őket a szószban.
  4. A húsgolyókhoz tésztát vagy rizst ajánlok köretként. Friss petrezselyemlevelekkel díszítek.

Jó étvágyat!

 

You Might Also Like

Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?