Csirke és tészta? Ez a kettő szinte mindig van itthon. Na, de mihez kezdjünk velük? A mai gasztro bejegyzésben ezeket az alapanyagokat helyeztem a középpontba, és egy nagyon egyszerű, a rohanó hétköznapi estéken is gyorsan elkészíthető sült tészta receptjét mutatom be. A recept olaszos jellegét természetesen a tészta, a paradicsomszósz és a bazsalikom keresztezése adja, ezt kombinációt pár teáskanál pirospaprikával és a néhány darab mini mozzarellával tettem különlegesebbé. A tavaszi-nyári időszakban érdemes bazsalikomot vetni, palántázni, akár erkélyen balkonládában is, hiszen ennek a fűszernövénynek számos jótékony hatása van, és természetesen ez a recept is friss bazsalikommal a legfinomabb. Lássuk a hozzávalókat 4 főre!
Hozzávalók:
- 500 g csirkemellfilé
- 400 g tészta (én zöldséges orsótésztát használtam)
- 250 g reszelt sajt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 200 g mini mozzarella
- 500 g sűrített paradicsom
- 250 g koktélparadicsom
- 1 evőkanál bazsalikom
- 2 teáskanál darált pirospaprika
- só, bors
Elkészítés:
- A tésztát ízlés szerint sózott vízben a csomagoláson jelzett idő alatt megfőzöm, majd leszűröm és félreteszem. (A vízhez a tészta hozzáadása előtt pár csepp olívaolajat adok, hogy a tészta ne ragadjon össze.)
- A csirkemellet megtisztítom, és felkockázom. Egy főzőedényben felforrósítok 1 evőkanál olívaolajat, majd a felaprított vöröshagymát üvegesre pirítom benne. Ezután hozzáadom a csirkemellet és fedő alatt fehéredésig párolom, majd hozzáadom a paradicsompürét, a reszelt sajtot, a bazsalikomot, a pirospaprikát és a koktélparadicsomokat (néhányat félreteszek a díszítéshez). Ízlés szerint sózom, borsozom, összekeverem, majd pár percig forralom, amíg kicsit besűrűsödik a szósz. Mikor elkészült, a tésztát beleforgatom.
- Egy tepsi aljába 1 evőkanál olajat csurgatok, majd a paradicsomszószos-csirkés tésztát beleöntöm és a mini mozzarella golyókat egyenletesen elhelyezem a tetején.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütöm, amíg a mozzarella golyók elolvadnak és a tészta teteje (és alja) kissé ropogósra sül. A sült tésztát néhány szem koktélparadicsommal és friss petrezselyemlevéllel díszítem.