Gasztro

Kakukkfüves vadlazac steakburgonyával és bazsalikomos brokkolikrémmel

vadlazac_steakburgonya_brokkolikrem_cover

Első alkalommal sütöttem lazacot, ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy fog sikerülni az itt bemutatásra kerülő recept. A lazac nagyon jó fehérjeforrás, rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, növeli az immunrendszer ellenállóképességét, és javítja a vérkeringést, ezért érdemes gyakran fogyasztani a szív -és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében. A lazacot könnyű elkészíteni, de sütés közben figyelnünk kell, alulsütni nem lehet, viszont a túlsütéssel kifejezettem el lehet rontani, hiszen hamar kiszáradhat. A lazacot kakukkfüves fűszerezés után vaj és olívaolaj keverékében sütöttem meg, ami nagyon kellemes ízt adott neki, a menüt héjában sült újburgonyával és bazsalikomos brokkolikrémmel egészítettem ki.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 g vadlazac (4 db közepes méretű szelet)
  • 500 g burgonya (közepes méretű)
  • 300 g brokkoli
  • 15 dkg vaj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 fél citrom leve
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  • A burgonyát megtisztítjuk és megpucoljuk, és nagyobb szeletekre vágjuk. 1 evőkanál olívaolajat a pirospaprikát, sót, borsot egy mély tálban összekeverek, majd a krumplit beleforgatom. Ezután a burgonyát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem és megsütöm kb. 40 perc alatt.
  • Amíg a krumpli sül elkészítem a lazacot: Először kicsit bevagdosom a lazacfiléket, majd megfűszerezem a tetejét a kakukkfűvel, kis sóval és borssal, és a másik (nem bevagdalt) oldalát is megsózom, borsozom ízlés szerint. Egy serpenyőben felforrósítok 2 evőkanál olívaolajat és 15 dkg vajat. A lazacszeletek mindkét oldalát kb. 5-7 percig sütöm.
  • A brokkolikrémhez 1 közepes fej vöröshagymát kis olajon üvegesre pirítok ezután hozzáadom a brokkolit, kis vizet és fedő alatt 10-15 percig párolom. A hagymás brokkolit átöntöm egy keverőtálba, hozzáadom a citrom levét, 1 teáskanál bazsalikomot, kis olívaolajat és néhány csipet sót, majd botmixerrel vagy krumplinyomóval krémesre turmixolom/nyomkodom.
  • Az ételt friss petrezselyemzölddel, metélőhagymával  díszítem.

vadlazac_steakburgnya_brokkolikrem1

Jó étvágyat!

You Might Also Like

Nincs hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?