A blog első tortás posztjában egy különleges krémtortát mutatok be, amit Anyák napjára készítettem, méghozzá nem is akármilyen alapanyagból: most az itthon ritkán használt feketeribizli került a középpontba. Magyarország a feketeribizli európai termőterületeinek déli határa, termése június közepétől július végéig szüretelhető. A népi gyógyászatban leginkább a levelét hasznosítják, de a terméséből gyakran készül szörp és lekvár, a szárított gyümölcsből pedig tea is. A feketeribizliben többféle vitamin található, magas például a C-vitamin tartalma is. Az ihletet a klasszikus amerikai citromtorta recepjéből merítettem, de a tortát ezúttal az imént bemutatott feketeribizli teszi különlegessé. Lássuk a hozzávalókat!
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg liszt (én teljes kiőrlésű zablisztet használtam)
- 10 dkg hideg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 csipet só
Hozzávalók a ribizlikrémhez:
- 30 dkg feketeribizli pürésítve, leszűrve (nem mindig olyan egyszerű beszerezni, ezért én most 2dl dobozos feketeribizli levet használtam)
- 1 citrom leve
- 10 dkg cukor (én barna nádcukrot használtam)
- 3 tojás
- 2 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
Hozzávalók a díszítéshez:
- 200 ml habtejszín
- 1 csomag habfixáló (10 g)
- reszelt csokoládé (tortabevonó vagy bármilyen más csokoládé)
Elkészítés:
- A vajat egy keverőtálba reszelem, hozzáadom a lisztet, a cukrot és egy csipet sót, majd kézzel tésztát gyúrok belőle.
- A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodom és kb. 15-20 perc alatt világosodásig sütöm.
- A tojásokat a cukorral felverem, majd hozzáadom a citrom és a feketeribizli levét, a cukrot, a lisztet, és a sütőport. A krémet ráöntöm a tészta tetejére és további 20 percig sütöm a tortát kb. 180 fokon, amíg a krém megszilárdul.
- A habtejszínt a habfixálóval felverem (igény szerint kis cukrot hozzáadhatunk), és a kihűlt torta tetejére kenem. A tortát reszelt csokoládéval díszítem.