Gasztro

Feketeribizlikrémes torta

Feketeteribizlikémes torta

A blog első tortás posztjában egy különleges krémtortát mutatok be, amit Anyák napjára készítettem, méghozzá nem is akármilyen alapanyagból: most az itthon ritkán használt feketeribizli került a középpontba. Magyarország a feketeribizli európai termőterületeinek déli határa, termése június közepétől július végéig szüretelhető. A népi gyógyászatban leginkább a levelét hasznosítják, de a terméséből gyakran készül szörp és lekvár, a szárított gyümölcsből pedig tea is. A feketeribizliben többféle vitamin található, magas például a C-vitamin tartalma is. Az ihletet a klasszikus amerikai citromtorta recepjéből merítettem, de a tortát ezúttal az imént bemutatott feketeribizli teszi különlegessé. Lássuk a hozzávalókat!

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg liszt (én teljes kiőrlésű zablisztet használtam)
  • 10 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só

Hozzávalók a ribizlikrémhez:

  • 30 dkg feketeribizli pürésítve, leszűrve (nem mindig olyan egyszerű beszerezni, ezért én most 2dl dobozos feketeribizli levet használtam)
  • 1 citrom leve
  • 10 dkg cukor (én barna nádcukrot használtam)
  • 3 tojás
  • 2 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor

Hozzávalók a díszítéshez:

  • 200 ml habtejszín
  • 1 csomag habfixáló (10 g)
  • reszelt csokoládé (tortabevonó vagy bármilyen más csokoládé)

Elkészítés:

  1. A vajat egy keverőtálba reszelem, hozzáadom a lisztet, a cukrot és egy csipet sót, majd kézzel tésztát gyúrok belőle.
  2. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tortaformába nyomkodom és kb. 15-20 perc alatt világosodásig sütöm.
  3. A tojásokat a cukorral felverem, majd hozzáadom a citrom és a feketeribizli levét, a cukrot, a lisztet, és a sütőport. A krémet ráöntöm a tészta tetejére és további 20 percig sütöm a tortát kb. 180 fokon, amíg a krém megszilárdul.
  4. A habtejszínt a habfixálóval felverem (igény szerint kis cukrot hozzáadhatunk), és a kihűlt torta tetejére kenem. A tortát reszelt csokoládéval díszítem.

feketeribizlikremes_torta_szelet

Jó étvágyat!