Gasztro

Francia málnás lepény (clafoutis)

Francia málnás clafoutis

A mai napon egy hamisítatlan francia desszertet a clafoutis-t (klafuti) készítettem el és mutatok be. A clafoutis-nak rengeteg változatát készítik világszerte, de egy valami mindegyikben közös: a lágy, palacsintáéhoz hasonló tészta. Állítólag az igazi clafoutis kizárólag magozatlan meggyből készülhet, én viszont ez alkalommal a málnás változatot sütöttem meg zabliszttel és nádcukorral egy frissen felavatott Pyrex® kerámia sütőtálban. Lássuk miket kell beszereznünk ehhez a villámgyorsan elkészíthető édességhez:

Hozzávalók:

  • 300 g málna
  • 100 g teljes kiőrlésű zabliszt
  • 80 g barna nádcukor
  • 1 csipet só
  • 3 tojás
  • 200 ml tejszín
  • egy kevés vaj
  • szeletelt mandula, friss menta a díszítéshez

Clafoutis málna

Elkészítés:

  1. Egy keverőtálban összekeverem a zablisztet és a nádcukrot egy csipet sóval. Ezután hozzáadom a tojásokat és a tejszínt, majd egy habverővel egynemű masszává keverem a hozzávalókat.
  2. Egy közepes méretű tepsit kivajazok (én egy kör alakú kerámia sütőtálat használtam) és kicsit meglisztezem a tepsi alját. A málna felét az tepsibe szóróm. Ezután ráöntöm a tésztát majd a málna másik felét rászóróm a tetejére. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc aranybarnára sütöm.
  3. A clafoutis szeleteket mandulával és friss mentalevéllel díszítem. Ne hagyjuk kihűlni, langyosan a legjobb!

Francia málnás clafoutis

Jó étvágyat!