Burgonyás receptek – 1. rész
A Burgonyás receptek rovat első bejegyzésében egy könnyen elkészíthető igazi tavaszi hozzávalókkal gazdagított tepsis burgonyát mutatok be. Lássuk a hozzávalókat 4 főre:
Hozzávalók:
- 500g csirkemell
- 4 db bacon
- 500g burgonya
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 db közepes vöröshagyma
- 3 szál újhagyma
- 2 db közepes sárgarépa
- 6 db koktélparadicsom
- 3 teáskanál darált pirospaprika
- 2 gerezd reszelt fokhagyma (vagy 1 teáskanál fokhagyma granulátum)
- friss petrezselyemlevél (vagy szárított)
- só, bors ízlés szerint
Elkészítési javaslat:
- A csirkemellet megtisztítom és közepes darabokra szeletelem. A burgonyát meghámozom és kockákra vagy hasábokra vágom. A vöröshagymát megpucolom és felaprítom. A csirkék mindkét oldalát megforgatom a só, a bors, a pirospaprika, és a petrezselyem keverékében.
- Egy evőkanál olívaolajat egy serpenyőben felforrósítok majd a vöröshagymát üvegesre pírítom benne. Ezután hozzádom a csirkemellet és felöntöm kb. 2 dl vízzel. A csirkét fehéredésig párolom fedő alatt. Mikor már majdnem kész hozzáadom a reszelt fokhagymát.
- A felhasábolt burgonyát egy kb. 30×20 cm-es tepsibe teszem és 2 evőkanál olívaolajat csurgatok a tetejére.
- Erre ráhalmozom a csirkemell szeleteket, a felkarikázott sárgarépát, a koktélparadicsomokat, a felaprított újhagymát vegül pedig a bacon szeleteket.
- Kb. 180 fokon addig sütöm amíg a burgonya puhára sül. Ha szükséges időnként kis vizet öntök a tepsibe.