Alapkonyha – 1. rész:
Az Alapkonyha rovat első receptjeként egy igazi klasszikust készítettem el. A bolognai szósz még mindig az egyik legegyszerűbb étel, és nem utolsó sorban az egyik legfinomabb is! Számos recept füstölt szalonnát vagy bacont is javasol a szószhoz, én ez alkalommal ezt kihagytam és a gazdaságosabb verziót készítettem el. Lássuk hogy készül a „legjobb bolognai spagetti”!
70 perc | 6 fő | 600kcal
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 darab közepes vöröshagyma
- 2 közepes darab sárgarépa
- 2 gerezd apróra vágott fohagyma
- 500g darálthús (sertés vagy marha)
- 800g passzírozott paradicsom
- 6 db koktélparadicsom
- 400g spagetti
- 300g parmezán sajt
- 2 db babérlevél
- só, bors, rozmaring, oregánó, bazsaikom ízlés szerint
Elkészítés:
- A hagymát és a sárgarépát megtisztítjuk és felaprítjuk.
- Az olívaolajat felhevítjük, majd a vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, a darálthúst, a babérleveleket, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy kis idő eltelte után hozzáadjuk a razmaringot, és az oregánót is a szószhoz. Időnként megkeverve 30 percig főzzük.
- Amikor a szósz már majdnem kész tegyük fel főni a spagettit enyhén sózott vízben. (Adjunk 1 teáskanálnyi olívaolajat a vízhez, hogy a tészta ne ragadjon össze.) A kés tésztát szűrjük le, majd keverjük el a szószban.
- Tálaljuk reszelt parmezánnal. A díszítéhez haszáljunk bazsalikomot vagy orgegánót.